VLAANDEREN ONS VADERLAND ! FLANDRE NOTRE PATRIE !

Tout individu fait d’abord partie d’une ethnie avant d’appartenir à un Etat! Nous appartenons à l’ethnie FLAMANDE avant d’être Français !
 
AccueilAccueil  PORTAILPORTAIL  S'enregistrerS'enregistrer  ConnexionConnexion  

Partagez | 
 

 Hertoginnedal ontploft na Vlaamse eisen

Aller en bas 
AuteurMessage
De_Vlaamse
Admin
Admin
avatar


MessageSujet: Hertoginnedal ontploft na Vlaamse eisen   Mer 5 Déc - 13:24

De Vlaamse eisen in augustus op Hertoginnedal waren “onverteerbaar” voor de Franstaligen. Wat stond op de lijst?

De laatste week van het gemeenschappelijke overleg in Hertoginnedal, midden augustus, maakten de Vlaamse partijen hun definitieve eisenlijst over. CD&V/N-VA en Open VLD hebben die lijst nooit aan het papier toevertrouwd, formateur Yves Leterme (CD&V) kreeg een mondelinge toelichting. Die speelde hij op 15 augustus door aan de Franstaligen, de dag erop stond de lijst in Franstalige kranten.

De Vlamingen waren naar eigen zeggen “zeer redelijk geweest”. Wat eisten ze toen?

Constitutieve autonomie voor Vlaanderen.

Fiscaliteit: regionalisering van de personenbelastingen en regionale kortingen op vennootschapsbelasting. Splitsing van het kadaster.

Sociale zekerheid: een vertegenwoordiger van de gemeenschappen in het Riziv (ziekteverzekering) en betrokken worden bij de bepaling van de prioriteiten in de budgetten van de deelsectoren. Alle aspecten van het gezinsbeleid binnen de sociale zekerheid splitsen: de kinderbijslag en de fiscale aftrekken van kinderen ten laste.

Werk: eigen activerings- en schorsingsbeleid van de deelstaten voor werklozen. De mogelijkheid regionale cao’s af te sluiten. Regionalisering van sociale economie.

Wetenschapsbeleid: al wat nu nog federaal zit, verdelen onder de deelstaten.

Economie: regionaliseren van het vestigingsbeleid, het telecombeleid, het energiebeleid, het mediabeleid.
Mobiliteit: regionalisering van de wegcode, zodat Vlaanderen de maximumsnelheid algemeen kan verlagen.

Regionalisering van de Waterwegen. Eigen rijscholen en technische keuring. De mogelijkheid om extra investeringen te doen in het spoor, bovenop de 60/40-verdeelsleutel.

Wonen: de huurwet regionaliseren. Aanpassing van de onteigeningswet ten voordele van de gemeenten.

Splitsing van nog niet gesplitste instituten: de Orde van Geneesheren en van de Architecten, de Plantentuin van Meise. Splitsing van het participatiefonds. Meer inspraak van deelstaten in het Nationaal Instituut voor Statistiek, Sabam, de Delcrederedienst en de NMBS.

Binnenlands beleid: splitsing van de civiele veiligheid. Brandweer, rampenfonds, dringende medische hulp.

Justitie: de deelstaten willen een afstemming van de toekenning van de Belgische nationaliteit aan hun inburgeringsbeleid. De regio’s krijgen het recht te overleggen met de parketten over het vervolgingsbeleid voor hun decreten en rechtsregels.

Defensie: een formele regionale verdeelsleutel voor compensaties bij aankopen.

De dag erop, op 16 augustus, kwamen de Franstaligen met hun eisenlijst, die een pak onmogelijke dingen eiste, zoals de uitbreiding van Brussel. Het formatieberaad spatte toen uiteen.
Revenir en haut Aller en bas
 
Hertoginnedal ontploft na Vlaamse eisen
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
VLAANDEREN ONS VADERLAND ! FLANDRE NOTRE PATRIE ! :: Ce qui se passe en Flandre :: Les nouvelles en Flamand / De nieuws in vlaemsch-
Sauter vers: