VLAANDEREN ONS VADERLAND ! FLANDRE NOTRE PATRIE !

Tout individu fait d’abord partie d’une ethnie avant d’appartenir à un Etat! Nous appartenons à l’ethnie FLAMANDE avant d’être Français !
 
AccueilAccueil  PORTAILPORTAIL  S'enregistrerS'enregistrer  ConnexionConnexion  

Partagez | 
 

 50 B-H-V-dienstweigeraars voor correctionele rechter

Aller en bas 
AuteurMessage
De_Vlaamse
Admin
Admin
avatar


MessageSujet: 50 B-H-V-dienstweigeraars voor correctionele rechter   Mer 5 Déc - 13:36

Voor de correctionele rechtbank in Brussel is gepleit in de zaak van vijftig personen die bij de jongste parlementsverkiezingen weigerden te zetelen in een kiesbureau vanwege de niet-splitsing van het kieskanton Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H -V). De uitspraken worden verwacht op 20 december. Van nog acht andere dienstweigeraars werden de pleidooien uitgesteld tot 12 december.

Tijdens de zitting waren ook vertegenwoordigers aanwezig van het Halle-Vilvoorde Komitee. Na een oproep van deze organisatie hadden 1.500 personen aangekondigd dat ze zouden weigeren om te zetelen. Van hen werden er 187 effectief opgeroepen als voorzitter of bijzitter van een stem- of telbureau. Van die 187 zijn er volgens advocaat Karl Vanlouwe 62 gedagvaard. Vier van hen werden eerder al vrijgesproken door de rechter in Dendermonde.

De personen die vandaag voor de rechter verschenen zijn inwoners van onder meer de kantons Lennik, Halle en Wolvertem. Vanlouwe, Matthias Storme en Igor Rogiers, de drie advocaten van de gedagvaarde dienstweigeraars, pleitten de vrijspraak.

“Wij roepen de onbevoegdheid van de correctionele rechtbank in, omdat politieke misdrijven krachtens de grondwet door een volksjury berecht moeten worden”, zei Storme in zijn pleidooi. “In de gemeentes waar onze cliënten werden opgeroepen, waren de kiezerslijsten niet opgesteld door de bevoegde colleges van burgemeesters en schepenen en is de aanduiding van de voorzitters en bijzitters niet geldig.”

De advocaten pleitten ook dat het onderzoek van het Brusselse parket niet volledig is. “Onze cliënten verschijnen voor de correctionele rechter, zonder dat ze nog maar verhoord zijn in de zaak. Daarom vragen wij bijkomende onderzoeksdaden”, zei Vanlouwe.

Het parket geeft een andere interpretatie aan het arrest van het Arbitragehof van mei 2003, waarop de verdediging zich beroept om te zeggen dat de verkiezingen van 10 juni 2007 onwettig zijn. “De onwettige afwezigheid van de gedagvaarden is een duidelijke inbreuk op de kieswet. De vorige verkiezingen waren zonder enige twijfel geldig”, aldus de procureur donderdag. Volgens het parket is de rechtbank wel degelijk bevoegd om zich in de zaak uit te spreken.
Revenir en haut Aller en bas
 
50 B-H-V-dienstweigeraars voor correctionele rechter
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
VLAANDEREN ONS VADERLAND ! FLANDRE NOTRE PATRIE ! :: Ce qui se passe en Flandre :: Les nouvelles en Flamand / De nieuws in vlaemsch-
Sauter vers: